Så kan datadelning stärka svensk grisproduktion

Agronod samarbetar med branschaktörer och primärproducenter för att utforska hur datadelning kan gynna den svenska grisproduktionen. Foto: Agronod

April 2023

Agronod har initierat ett branschgemensamt projekt för att utforska hur ökad digitalisering och datadelning kan stärka svensk grisproduktion.

Lisa Brandrup-Wognsen

Lisa Brandrup-Wognsen, du är ansvarig för innovation och samverkan på Agronod. Vad innebär det konkret? 

– Att jag pratar med många aktörer, facilitierar workshops och ansvarar för vår innovationsprocess. Helt enkelt att sammanföra aktörer för att hitta behov och möjliga lösningar baserat på datadelning med syfte att stärka svenskt lantbruk och svensk livsmedelsproduktion. 

Vad är utmärkande för Agronods innovationsprocess?

– Fokus ligger på att förstå behoven och hur datadelning kan gynna svenskt lantbruk. Att samla olika aktörer för att tillsammans skapa framtidens möjligheter med datadelning som grund.

Just nu är fokuset riktat mot svensk grisproduktion. Varför det?

– Lantbruk är ett stort och komplext universum, därför har vi valt att utforska en produktionsinriktning i taget. Just nu dyker vi ner i utmaningarna och möjliga lösningar inom grisproduktion. Dessutom planerar klimatberäkningsverktyget Agrosfär för att möjliggöra beräkning inom grisproduktion, så det finns tydliga synergier. 

Vilka ingår i projektet?

"Kan vi hitta ett sätt att minska svinnet redan på gården gynnar det hela branschen”, säger grisproducenten Jeanette Elander. Foto: Agronod

– Arbetet involverar en grupp på cirka 10 branschpersoner som tillsammans kartlägger alla aktiviteter på gården, från insatsvaror till färdig produkt. HKScan, Lantmännen, LRF, Sveriges grisföretagare, Gård & Djurhälsan, Svenska köttföretagen, SLU och RISE deltar i arbetet. Lantbrukare har också intervjuats och besökts, och det kommer att finnas öppna diskussioner med andra intressenter längre fram.

Kan du dela några insikter från arbetet?

– För att uppnå vår framtidsbild för svensk grisproduktion behövs det utveckling av smart teknik som bidrar till att stärka djurhälsa och djurvälfärd, ge ökad kontroll på individnivå i realtid och underlätta samarbetet mellan alla aktörer längs produktionskedjan. Men för att göra det behöver vi också samla in och dela data på ett bättre sätt. Idag finns det massor av data som inte är sammankopplad, vilket gör det svårt för lantbrukarna att få en överblick över produktionen. Mycket av dagens arbete är beroende av manuell handpåläggning. Här kan Agronods dataplattform vara grunden för nya lösningar. Vi tror också att detta arbete är viktigt för att öka näringens attraktionskraft för nya medarbetare.

Vad blir nästa steg i det här arbetet?

– Nu är vi klara med vårt utforskande arbete. Nästa steg är att fokusera på att hitta lösningar som ger störst nytta och effekt för lantbrukarna. I det arbetat vill vi ha med aktörer som kan bidra till att lösa konkreta problem och ta oss vidare till en lösning.

Efter gris, vilken produktionsinriktning står på tur?

– Nötproduktion känns som en het kandidat. Ett annat perspektiv är hur dialogen med myndigheterna kan förenklas med hjälp av datadelning. Men inget är bestämt ännu, så jag tar gärna emot synpunkter och tankar!

Föregående
Föregående

Ny förstudie om kolinlagring och biologisk mångfald

Nästa
Nästa

Agrosfär lanseras i två nya versioner