Ny förstudie om kolinlagring och biologisk mångfald

Tillsammans med experter från SLU och RISE genomför Agronod en förstudie om mätning av kolinlagring och biologisk mångfald. Bilden är tagen från projektgruppens seminarium, inspelningen finns längre ned.

25 april 2023

Under våren genomför Agronod en förstudie tillsammans med SLU och RISE där vi undersöker möjligheterna att mäta kolinlagring och biologisk mångfald.

Vera Söderberg

Syftet är att identifiera hur dessa parametrar kan integreras i klimatberäkningsverktyget Agrosfär och därmed bidra till en mer heltäckande och hållbar beräkning av lantbrukets miljöpåverkan.

– Det är väldigt spännande att utforska möjligheterna att mäta kolinlagring och biologisk mångfald i svenska förhållanden, tillsammans med en kompetent projektgrupp, säger Vera Söderberg som är projektledare för gruppen.

Varför är det viktigt att mäta kolinlagring och biologisk mångfald?

– Lantbruket har både ett ansvar och ett anpassningsarbete att göra när det gäller förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringar. Vi står inför både klimatkris och mångfaldskris, och över en miljon av jordens arter hotas av utrotning enligt senaste rapporten från FN:s expertpanel IPBES. Detta påverkar lantbruket genom exempelvis torka och brist på pollinerare och har enorma ekonomiska konsekvenser. För att lösa klimatproblemen och utmaningarna med biologisk mångfald måste vi inse att de är tätt kopplade. Hållbart lantbruk handlar inte bara om att minska påverkan på klimatet och biologisk mångfald, utan också om att bygga resilienta gårdar som klarar av morgondagens utmaningar. Agronod vill tydligt bidra till lösningar för dessa utmaningar.

Vilka ingår i projektgruppen?

– En forskargrupp som arbetar med kolinlagring, som leds av Katarina Kyllmar från SLU, och en annan grupp som fokuserar på biologisk mångfald, som leds av Anders Glimskär, även han från SLU.

Vad är syftet med förstudien?

– Att undersöka lämpliga metoder för att mäta kolinlagring och biologisk mångfald i stor skala och med företrädesvis automatisk datainsamling. Det finns en ökande efterfrågan på att kunna mäta kolinlagring och biologisk mångfald, både för att minska påverkan och visa på de positiva effekterna av det svenska lantbruket.  Det finns också förväntan på att möta riktlinjerna från Science Based Targets och deras nya guide FLAG som grundas på riktlinjerna från Greenhouse Gas Protocol Land Sector and Removals guidance, som innefattar mätning av kolinlagring i jordbruksmark. Kopplat till biologisk mångfald tittar många aktörer på Science Based Targets for Nature som släpps nu under våren, där mätning av påverkan är en del.

Vad är nästa steg i projektet?

– Vi har kartlagt vilka faktorer som är viktiga för dessa två områden på svenska gårdar, och nu börjar vi titta på specifika metoder som kan vara aktuella för verktyget Agrosfär, som baseras på Agronod-plattformen. Arbetet kommer att mynna ut i två rapporter; en för kolinlagring och en för biologisk mångfald. 

31 mars höll projektgruppen ett seminarium. Inspelningen går att se här:

Vill du ta del av rapporterna när de är klara? Signa upp på vårt nyhetsbrev:

Föregående
Föregående

Agronods VD – en av framtidens kvinnliga ledare

Nästa
Nästa

Så kan datadelning stärka svensk grisproduktion