Frågor och svar

Agronod-plattformen:

  • En nationell dataplattform för delning av jordbruksdata.

    Via plattformen kan svenska lantbrukare och branschaktörer dela data i en konkurrensneutral miljö.

    Datadelning sker alltid på lantbrukarens villkor. Det betyder att det är enskild lantbrukare som väljer vilken data som ska delas, till vem och i vilket syfte.

  • Du får översikt och full kontroll över din gårds data.

    Du får tillgång till tjänster som förenklar din vardag och ger ett nytta tillbaka, till exempel mer automatiserad klimatberäkning med Agrosfär.

  • Ja, datadelning sker alltid på lantbrukarens villkor. Data får endast delas vidare till de syften och de aktörer som du har godkänt. Du kan också återkalla ditt samtycke för datadelning.

  • Ja, vi har ett trettiotal lantbrukare runt om i Sverige som tycker till om det vi gör.

    Läs mer här

  • Mycket av de data som hanteras på Agronod-plattformen är känslig, både för företag och individer. Därför styr säkerhet, robusthet och integritetsaspekter hela utformningen av vår plattform.

    I vårt uppdrag ingår även att beakta dessa frågor ur ett nationellt perspektiv. Därför designar vi plattformen med nuvarande så väl som kommande svenska och europeiska regler som målbild. Konkret innebär det att vi, utöver att följa GPDR, regelbundet tittar på vår verksamhet avseende lagar och direktiv såsom NIS2 och säkerhetsskyddslagen.

  • Datadelning sker alltid på lantbrukarens villkor. Data får endast delas vidare till de syften och de aktörer som lantbrukaren har godkänt.

    Lantbrukaren har även möjlighet att återkalla ditt samtycke för datadelning.

    Data som delas innehåller oftast både personuppgifter och affärskänslig information. Det krävs alltid ett samtycke från den enskilda lantbrukaren och i det fall data inhämtas från annan datadelande part, exempelvis maskinleverantör, krävs även ett kommersiellt avtal med datadelande part.

  • Idag finns ett antal dataintegrationer till plattformen:

    Dataväxt (odlingsdata), Växa MinGård, Scan (slaktdata), NorFor (fodermedels näringsmässiga sammansättning) , Lantmännen (produktdata) och Markkartering.

    Vi arbetar kontinuerligt med att integrera fler datakällor.

  • Agronod är en konkurrensneutral plattform. Vi hanterar legala aspekter, avtal och samtycken för datadelning. Genom datadelning öppnar du upp för nya mervärden för lantbrukskunder eller andra aktörer.

  • Ta kontakt med oss via den här sidan.

  • Ja. Varmt välkommen att boka demo här.

Agrosfär – för klimatberäkning

  • Ett klimatberäkningsverktyg som utvecklas av oss på Agronod. Verktyget hämtar data från Agronod-plattformen.

    Agrosfär används för att göra klimatberäkningar på gård. Dels för att beräkna hela gårdens utsläpp av växthusgaser (ton koldioxidekvivalenter, CO2e, per år), och dels för att beräkna klimatavtryck för enskilda produkter (kg CO2e/kg produkt).

    Beräkningen gör dels med automatiskt insamlad data från anslutna datakällor och dels genom att svara på kompletterande frågor. Målet är att hämta så mycket data som möjligt automatiskt.

    Resultatet från klimatberäkningarna kan lantbrukaren välja att dela till exempel sitt mejeri, sin bank eller livsmedelsföretag.

  • De flesta andra klimatberäkningsverktyg jobbar med schabloner eller uppskattningar baserade på medelvärden. Till exempel baseras klimatavtrycksberäkningar generellt på medeltal för grupper av djur i stället för på individnivå.

    I Agrosfär är det riktig data från varje enskild ko eller varje ton odlat vete som ligger till grund för klimatberäkningen. Här är verktyget unikt i sin detaljnivå.

  • Verktyget baseras på fyra steg:

    1. Du väljer dina aktuella datakällor.

    2. Svarar på kompletterande frågor.

    3. Klimatberäkning genomförs automatiskt.

    4. Nu kan du välja att dela ditt resultat om du vill.

  • Än så länge kan du klimatberäkna växtodling, mjölk- och nötköttsproduktion, och senare i år kommer även grisproduktion att inkluderas.

    Möjligheten att inkludera kolinlagring och biologisk mångfald är också under utredning.

  • Om du vill ha ett resultat för din mjölk och/eller köttproduktion behöver du ha använt Växas MinGård under hela det kalenderår du ska beräkna för.

    Om du är en växtodlingsgård eller vill ha ut ett klimatavtryck per gröda så behöver du vara ansluten till Dataväxt.

    Om du driver en gård som är ansluten till Scan Sverige, kan du även hämta slaktdata direkt från Scan.

    Vi jobbar hela tiden för att integrera fler datakällor. Nu arbetar vi bland annat med beräkning för djurgårdar utan växtodlingssystem.

  • Du behöver fylla i viss information manuellt i Agrosfär.

    Det handlar om djurkategorier, stallsystem, lagring av stallgödsel, betesperiod, färdigfoder och koncentrat, foderråvaror, grovfoder, utfodring, skiften med fleråriga grödor, spridning av flytgödsel, spridning av fastgödsel och energiförbrukning.

    För inköpt färdigfoder och koncentrat samt grovfoder blir beräkningen mer noggrann om innehållet av råprotein och energi anges.

    Om du använder Dataväxt men inte har fyllt i alla uppgifter, behöver du besvara frågor om din åkermark, kalkning, gödsel, jordarter och skörd etc.

    Om du inte använder Dataväxt behöver du besvara frågor om dina grödor, växtskydd, åkermark, kalkning, gödsel och skörd etc.

  • Agrosfärs beräkningsmodell har tagits fram av ledande experter och forskare inom lantbruk, livsmedel och klimatberäkningar. Modellen är verifierad av tredjepart.

    Vi är helt transparenta om vår beräkningsmodell och de parametrar vi använder.

    Läs mer om hur vi räknar här

  • Ja. Agrosfärs beräkningsmodell har tredjepartsgranskats av Sweco. Så här säger Andreas Asker, senior LCA-expert på Sweco:

    “Arbetet som beräkningsteamet för Agrosfär gör och har gjort är banbrytande i sin detaljgrad. Den samlade expertisen och erfarenheterna i projektet fungerar som en minst lika viktig del som metodstandarderna.”

    Swecos granskning har gjorts mot de standarder och riktlinjer som Agrosfär vägleds av. Beräkningsmodellen är anpassad för svenska förhållanden men lutar sig mot etablerade internationella standarder, till exempel GHG-protokollet.

    Läs granskningen här

  • Ja, vi strävar efter en gemensam branschstandard för att beräkna enligt internationella standarder.

    Läs mer om beräkningsmodellen här.

  • Du kan göra en beräkning för 2022 och 2023, så länge du varit ansluten till de datakällor som krävs under det år beräkningen avser.

    Du kan ansluta och göra en klimatberäkning när som helst på året.

    För djurgårdar görs beräkningarna vanligen för föregående kalenderår, januari - december. Du kan alltså göra beräkningarna strax efter årsskiftet när all data för föregående år är klar, till exempel från provmjölkning och slakteri.

    För växtodlingsgårdar utan djurhållning görs beräkningarna vanligen för senaste avslutade växtodlingsår. Du kan alltså göra beräkningarna så snart all data från växtodlingsåret är klar, till exempel faktiska skördenivåer.

  • I ett nytt projekt tittar vi på just detta – hur Agrosfär kan vidareutvecklas till att omfatta fler aspekter av hållbarhet än klimat.

    Det gör vi tillsammans med aktörer från hela värdekedjan: Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel, Swedbank, Landshypotek Bank, Hushållningssällskapet, Gunnarshögs Gård, HKScan Sverige, Lantmännen och Växa.

    Läs gärna mer om projektet här

  • Just nu släpper vi på fler gårdar, ett arbete vi gör tillsammans med ledande aktörer inom bank- och livsmedelsförädling.

  • Kontakta oss för att ansluta dig och dina lantbrukskunder till Agrosfär.

Bolaget Agronod:

  • I huvudsak tre delar:

    1. Ge svenska lantbrukare kontroll och ägarskap över sin data.

    2. Minska administration av gårdsdata och höja datakvalitet.

    3. Möjliggöra nya lösningar som stärker det svenska lantbrukets värdekedja.

    Så här säger Agronods vd Emilia Liljeström:

    "Vårt uppdag är att ge lantbrukare ett tydligt ägandeskap över sin gårdsdata samtidigt som manuell hantering av data minskar. Det kan till exempel handla om att slippa skriva in samma data flera gånger till olika aktörer. Samtidigt gör plattformen det möjligt att utveckla nya lösningar som stärker svenskt lantbruk och livsmedelsproduktion, med lantbrukarens behov i fokus.”

  • Vi är ett samägt bolag mellan Lantmännen, LRF, Hushållningssällskapet, Växa, Scan Sverige och Arla Sverige.

  • Ja, Agronod-plattformen och klimatberäkningsverktyget Agrosfär utvecklas med stöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

  • Läs om vilka som jobbar på Agronod på vår Om oss-sida.

Saknar du svar på en fråga? Hör gärna av dig.

Få nyheter från Agronod direkt i din inbox