Agrosfärs beräkningsmodell

Klimatberäkningsverktyget Agrosfär bygger på en beräkningsmodell som ger ett resultat för både gården som helhet och det specifika klimatavtrycket för varje produkt, inklusive grödor, mjölk och nötkött. Modellen har granskats av experter från RISE och SLU, och verifierats av Sweco.

Agrosfär är en automatiserad, datadriven klimatberäkning som kan användas inom svenskt lantbruk för att beräkna växthusgasutsläpp på produkt- och gårdsnivå.

Den automatiserade datainsamlingen sparar tid för lantbrukaren, ökar noggrannheten i beräkningarna och förenklar uppdateringar av verktyget över tid för att ligga i linje med de senaste standarderna inom klimatrapportering.

Beräkningsmodellen är verifiererad av tredjepart, läs mer här.

Övergripande om modellen

Beräkningsmodellen består av en del för produktion av grödor och en del för djurproduktion. Genom tillgång till data från gården och modellens uppbyggnad kan beräkningar göras på en mycket mer detaljerad nivå än vad som är vanligt i andra befintliga beräkningsverktyg. Detta ger ett mer korrekt resultat och möjliggör bättre uppföljning av de förändringar som görs på gården över tid.

Växtodlingsmodellen hämtar data från gårdens växtodlingsdatasystem. Ett klimatavtryck på fältnivå och för den enskilda grödan beräknas utifrån information om spridning av växtnäring, jordtyp och insatsmedel såsom bränsle och kalk, med mera.

Genom djurmodellen kan klimatutsläpp per djur och dag beräknas, detaljnivån möjliggörs genom specifik information från gårdens uppföljningssystem. Beräkningen utgår ifrån djurens energibehov och tar hänsyn till faktorer såsom tillväxt, mjölkavkastning, foder och ras. Dessa parametrar används för att beräkna emissioner från stallgödsel och fodersmältning. Tack vare datatillgången i Agrosfär vet vi exakt hur många djur som finns på gården varje dag, vilket ger en precis uppföljning över året.

Resultatet är både en beräkning för gården och ett klimatavtryck för respektive produkt.

Standarder och riktlinjer

Vi beräknar enligt internationella standarder och strävar efter en gemensam branschstandard för att göra det så enkelt som möjligt för lantbrukaren.

Vi beräknar enligt:

För beräkningar av gårdens klimatavtryck vägleds vi av:

  • Greenhouse Gas Protocol (GHG Protocol) Corporate Standard

  • GHG Protocol Agricultural Guidance (Scope 1 & 2)

  • GHG Protocol Corporate value chain (Scope 3) Accounting and Reporting Standard

För beräkningar av produkternas klimatavtryck vägleds vi av exempelvis:

  • Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCR) 

  • The International Dairy Federation (IDF) global Carbon Footprint standard for the dairy sector

  • FAO Livestock Environmental Assessment and Performance Guidelines (FAO LEAP)

Vi förbereder oss på kommande riktlinjer:

  • Greenhouse Gas Protocol Land Sector and Removals Guidance

För att uppfylla kraven i:

  • Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) 

  • Taxonomin för hållbara investeringar

  • Science Based Targets och SBTi Forest, Land and Agriculture guidance (FLAG)

Kommande utveckling

Agrosfär och vår beräkningsmodell utvecklas kontinuerligt. Just nu jobbar vi med att skala upp verktyget till fler gårdar, ansluta fler datakällor, inkludera fler djurslag (till exempel gris), jämförelse och referenstal, visualiseringar av förändringar över tid, koppling mellan grödor och foder, simuleringar, samt utforska lösningar för kolbalans och biologisk mångfald.

Rapporter

Vi släpper kontinuerligt rapporter där vi belyser hur vi räknar, och viktiga parametrar framåt.

Vår expertgrupp

En arbetsgrupp av svenska experter inom livscykelanalys inom jordbruket utvecklar vår beräkningsmodell. Gruppen har även erfarenhet sen tidigare av att utveckla klimatberäkningsverktyg för lantbruket.

Ett tekniskt team skapar algoritmerna och det digitala gränssnittet. Vi har även samarbete med referenslantbrukare för att säkerställa att verktyget är användarvänligt och enkelt att använda.

Vera Söderberg
Projektledare

Maria Berglund, senior projektledare Hushållningssällskapet

Maria Berglund
Hållbarhetsexpert Växa

Johanna Karlsson
Foderexpert Växa

Martin Laurentz, Senior hållbarhetsspecialist Lantmännen

Malin Hidgård
Hållbarhetschef Växa

Danira Behaderovic
Forskare RISE

Serina Ahlgren, forskare RISE

Serina Ahlgren
Forskare RISE

Anton Karlsson
Data engineer Agronod

David Billing
Systemarkitekt Agronod