Så fungerar Agronod-plattformen

Publicerat 23 november 2023

Här kan du se den tredje delen i vår serie om datadelning. I detta avsnitt presenterar vi hur Agronod-plattformen fungerar, både för lantbrukare och branschaktörer.

Emilia Liljeström, vd på Agronod, inledde sändningen med att berätta om Agronods uppdrag. "Vår mission är att frigöra kraften i lantbrukets data för att både underlätta lantbrukarens datadelning och stärka innovationskraften i hela livsmedelskedjan."

Hon visade också en bild för att tydliggöra att det finns två produkter: Agronod-plattformen, som utgör själva infrastrukturen för datadelning, och Agrosfär, verktyget som gör det enkelt att beräkna och rapportera klimatavtryck.

“Mycket som utvecklas inom agtech är väldigt radikalt, som att odla på Mars eller AI-robotar. Men den digitala utveckling som lantbruket egentligen behöver är enkla sätt att koppla ihop system, administrera och hantera sin information," sade Emilia Liljeström i sin inledande presentation.

Hon lyfte även begreppet “plattform” och att det används för nästan allt. Emilia poängterar att Agronod är en digital infrastruktur med syfte att underlätta viktiga samhällsfunktioner kopplade till lantbruket när det gäller datadelning och hantering.

Emilia avslutade sin presentation med att säga att arbetet framåt handlar mycket om branschgemensamt samarbete. "År 2026 ska kraften i lantbrukets data vara frigjord. Vi kan inte göra detta själva, det behövs mycket samarbete och samverkan i branschen."

Datadelning på lantbrukarens villkor

Efter Emilias inledande presentation tog Joel Hamrén, produktägare för Agronod-plattformen, vid. Han inledde med att säga att svenskt lantbruksdata idag finns i silos. Han sa bland annat att:

"Många lantbrukare sitter med egensnickrade Excel-ark för att kunna koppla ihop växtodling och djurproduktion på gården”.

Sedan visade Joel hur plattformen fungerar, både för lantbrukare och för datadelande branschaktörer.

“Oväntade samarbeten”

I panelsamtalet deltog Frida Dalemar, som jobbar med digital affärsutveckling hos Lantmännen Lantbruk, och Elisabeth Hidén, ordförande för LRF Ungdom. Under samtalet diskuterades bland annat nyttan och värdet med datadelning, men även vad som blir avgörande för att svenska lantbrukare och branschaktörer ska vilja dela data.

Elisabeth ser att Agronod kan vara viktig i arbetet för att underlätta rapportering och kontrollarbete. "Det är mycket data som ska hanteras när det gäller kontroller. Att kunna samla in alla data på ett och samma ställe för att underlätta hade varit väldigt bra," menade hon.

Frida såg att Agronod öppnar upp för nya och oväntade samarbeten inom livsmedelskedjan. "Det tydligaste exemplet är Agrosfär. Att finanssektorn skulle vara en del av datadelningen det visste vi inte för ett par år sedan," sade hon.

Sändningen avslutades med att publikfrågor besvarades.


Deltagare

  • Emilia Liljeström, vd Agronod

  • Joel Hamrén, produktägare Agronod

  • Frida Dalemar, digital affärsutvecklare Lantmännen Lantbruk

  • Elisabeth Hidén, ordförande LRF Ungdom

  • Lovisa Madås, kommunikatör Agronod


Se tidigare avsnitt

Del 2: Agrosfär och klimatdata

Del 1: Innovation och nya lösningar


Missa inte nästa avsnitt

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev, så blir du automatiskt inbjuden.

Föregående
Föregående

Ny rapport: Att mäta biologisk mångfald

Nästa
Nästa

Vi gör pilotprojekt med Norrmejerier