Ny rapport om klimatberäkning: “Banbrytande i sin detaljgrad”

Pressmeddelande 12 februari 2024

Agronod släpper en ny rapport för sitt klimatberäkningsverktyg Agrosfär. Sweco har tredjepartsgranskat och kallar arbetet banbrytande.

Sedan lanseringen i juni 2022 har Agrosfär väckt stort intresse som ett branschgemensamt verktyg för klimatberäkning inom svenskt lantbruk. I dag används Agrosfär av ledande aktörer inom livsmedelsförädling såväl som banksektorn.

– Med Agrosfär har vi skapat ett verktyg och en beräkningsmodell för lantbrukets värdekedja. Att Sweco ser vårt arbete som banbrytande är ett tydligt kvitto på att vi tänker rätt, säger Emilia Liljeström, vd på Agronod som utvecklar Agrosfär.

Vera Söderberg

Ledande experter i samarbete

Ledande experter inom livsmedel, lantbruk och klimatberäkningar står bakom eller har deltagit i arbetet med Agrosfärs beräkningsmodell. Experterna kommer från Hushållningssällskapet, Lantmännen och Växa samt forskare från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, och och RISE. Vera Söderberg är projektledare för beräkningsteamet. I rapporten som nu släpps beskrivs beräkningsmodellen i detalj.

– Jag är väldigt stolt över att leda det här teamet och samla den svenska expertisen. Grunden för vårt arbete är öppenhet, vi vill vara transparenta med hur vi räknar. Vi är en av få som vågar publicera detaljer och ekvationer som ligger bakom beräkningen, säger Vera Söderberg.  

Andreas Asker

”Banbrytande i sin detaljgrad”

Rapporten och arbetet med Agrosfärs beräkningsmodell har tredjepartsgranskats av Sweco.

– Arbetet som beräkningsteamet för Agrosfär gör och har gjort är banbrytande i sin detaljgrad. Den samlade expertisen och erfarenheterna i projektet fungerar som en minst lika viktig del som metodstandarderna, säger Andreas Asker, senior LCA-expert på Sweco.

Swecos granskning har gjorts mot de standarder och riktlinjer som Agrosfär vägleds av. Beräkningsmodellen är anpassad för svenska förhållanden men lutar sig mot etablerade internationella standarder, till exempel GHG-protokollet.

Ökande efterfrågan

Många företag inom livsmedelsbranschen har frivilligt satt vetenskapligt förankrade klimatmål i linje med Parisavtalet via Science Based Targets Initiative (SBTi). I första steget har företagen arbetat med sina egna avtryck i form av förädling och transporter. Nu vänds blickarna mot lantbrukssektorn i vad som kallas Scope 3, klimatpåverkan i värdekedjan, och att gå från schablondata till riktig gårdsdata som möjliggör detaljerad beräkning och uppföljning av förändringar från år till år.

– Klimatberäkning är komplext och det finns ökade krav kopplat till mer detaljerad rapportering och större öppenhet för beräkningar av klimatavtryck. Aktörer i lantbrukets värdekedja behöver en verifierad och transparent modell, säger Vera Söderberg.

Unik detaljnivå

Den stora skillnaden mot andra klimatberäkningsverktyg är att de flesta andra verktyg jobbar med schabloner eller uppskattningar baserade på medelvärden. Till exempel baseras klimatavtrycksberäkningar generellt på medeltal för grupper av djur i stället för på individnivå.

– I Agrosfär är det riktig data från varje enskild ko eller varje ton odlat vete som ligger till grund för klimatberäkningen. Här är verktyget unikt i sin detaljnivå. Det gör det lättare för en lantbrukare att se klimatförflyttning utifrån de förändringar som görs, säger Vera Söderberg.

Nästa steg

Fler och fler refererar till Agrosfär som en branschstandard för klimatberäkningar på gård.

– Vi tror att allt fler aktörer i lantbrukets värdekedja ser fördelarna med en branschstandard som samtidigt tydligt underlättar för lantbrukaren. Med rapporten lever vi upp till löftet att vara öppna med hur vi räknar, säger Vera Söderberg.

 

Fakta Agrosfär:

  • Agrosfär är ett verktyg som möjliggör detaljerade och automatiserade klimatberäkningar för svenskt lantbruk.

  • Data hämtas från gårdens uppkopplade system och minskar manuell administration för lantbrukare.

  • Idag används Agrosfär av ledande aktörer inom livsmedelsförädling och banksektorn.

  • Beräkningar kan göras för hela gården samt för olika produktionsgrenar: växtodling, mjölkproduktion och nötköttsproduktion. Arbetet med att inkludera grisproduktion pågår.

  • Beräkningsmodellen har tagits fram av Sveriges ledande experter inom livsmedel, lantbruk och klimatberäkningar, möt teamet här.

  • Modellen är verifierad av tredjepart, läs Swecos utlåtande här.

  • Finansieras genom ett EIP-projekt.

Föregående
Föregående

Dataväxt: Därför delar vi data via Agronod

Nästa
Nästa

Swecos granskning av Agrosfär-modellen